KTK, Trafik Cezaları

13, 14/1-a, 14/1-b, 16, 17, 18, 20/1-a/1 Kanun Maddeleri Nedir? 2025

13, 14/1-a, 14/1-b, 16, 17, 18, 20/1-a/1 Kanun Maddeleri Nedir? 2025

Kanun Maddeleri: 13, 14/1-a, 14/1-b, 16, 17, 18, 20/1-a/1 Kanun Maddeleri Nedir?

Kanun Madde Numarası Trafik İhlalinin Konusu Ceza Miktarı Ceza Puanı Trafikten Men Araç Kullanmaktan Men Diğer Hususlar
13 Kanun Maddesi Nedir? Yolun yapımı ve bakımı ile görevli kuruluştan izin almadan ve trafik akımı ile güvenliğini bozacak şekilde karayolu yapısında çalışma yapmak. 4.512 TL (% 25 İndirimli 3.384 TL) Tehlikeli durum ve engeller, trafik kolluğunca veya gerektiğinde genel kolluk ile iş birliği yapılarak giderilir. Masraflar sorumlulara ödetilir.
14/1-a Kanun Maddesi Nedir? Karayolu yapısı üzerine araç veya yaya trafiğini tehlikeye sokacak şekilde bir şey atmak, dökmek, bırakmak. 4.512 TL (% 25 İndirimli 3.384 TL) 10 Tehlikeli durumlar trafik kolluğu tarafından giderilir. Masraflar sorumlulara ödetilir.
14/1-b Kanun Maddesi Nedir? Karayolu yapısı ve trafik işaretlerine zarar vermek, yerlerini değiştirmek veya kaldırmak. 4.512 TL (% 25 İndirimli 3.384 TL) 10 Tehlikeli durumlar trafik kolluğu tarafından giderilir. Masraflar sorumlulara ödetilir.
16 Kanun Maddesi Nedir? Karayolu dışında veya sınır içinde izinsiz trafik işaretlerini engelleyen yapılar oluşturmak. 46.972 TL (% 25 İndirimli 35.229 TL) Bu yapılar mal sahibinin sorumluluğunda kaldırılır.
17 Kanun Maddesi Nedir? Belediye sınırları dışındaki karayolu kenarında izin almadan yapı ve tesis yapmak. 46.972 TL (% 25 İndirimli 35.229 TL) Yetkililerce durdurulur, izinsiz yapı kaldırılır.
18 Kanun Maddesi Nedir? Belediye sınırları içindeki karayolu kenarında ilgili belediyeden izin almadan yapı ve tesis yapmak. 46.972 TL (% 25 İndirimli 35.229 TL) Yetkililerce durdurulur, izinsiz yapı kaldırılır.
20/1-a/1 Kanun Maddesi Nedir? Tescili zorunlu ve ilk tescili yapılacak olan aracın satın alma veya gümrükten çekme tarihinden itibaren üç ay içinde tescili için; hurdaya çıkarılma halinde çıkarılış tarihinden itibaren 1 ay içinde tescilinin silinmesi için; ilgili tescil kuruluşuna başvurmamak. 2.167 TL (% 25 İndirimli 1.625,25 TL) Tescil yapılıncaya kadar Tescil yapılmadan trafiğe çıkarılan araçlar, tescil yapılıncaya kadar trafikten men edilir.

KTK 13. Kanun Maddesi Nedir?

Trafik İhlalinin Konusu: Yolun yapımı ve bakımı ile görevli kuruluştan izin almadan ve trafik akımı ile güvenliğini bozacak, karayolunu kullananlara ve araçlara zarar verecek veya yaya yollarını trafiğe kapatacak şekilde karayolu yapısında çalışma yapmak.

Kimlere Uygulanacağı: Uymayanlara.

Ceza Miktarı: 4.512 TL (%25 İndirimli: 3.384 TL).

Diğer Hususlar: Tehlikeli durum ve engeller, bütün sorumluluk bunları yaratan kişilere ait olmak üzere trafik kolluğunca veya gerektiğinde genel kolluk ile iş birliği yapılmak suretiyle yolun yapımı, bakımı, işletilmesinden sorumlu kuruluşlar tarafından ortadan kaldırılır. Yapılan masraflar sorumlulara ödetilir.

14/1-a Kanun Maddesi Nedir?

Trafik İhlalinin Konusu: Karayolu yapısı üzerine (yaya yolları ve bisiklet yolları dahil), araç veya yaya trafiğini güçleştirecek, tehlikeye sokacak veya engel yaratacak, trafik işaretlerinin görülmelerini engelleyecek veya güçleştirecek şekilde bir şey atmak, dökmek, bırakmak vb. hareketlerde bulunmak.

Kimlere Uygulanacağı: Uymayanlara.

Ceza Miktarı: 4.512 TL (%25 İndirimli: 3.384 TL).

Ceza Puanı: 10.

Diğer Hususlar: Tehlikeli durum ve engeller trafik kolluğu veya gerektiğinde genel kolluk ile iş birliği yapılmak suretiyle yolun yapımı, bakımı, işletilmesinden sorumlu kuruluşlar tarafından ortadan kaldırılır, bozukluk ve eksiklikler derhal giderilir. Zarar karşılıkları ve masraflar sorumlulara ödetilir.

14/1-b Kanun Maddesi Nedir?

Trafik İhlalinin Konusu: Karayolu yapısı ve güvenlik tesisleri ile trafik işaretlerine zarar vermek, yerlerini değiştirmek veya ortadan kaldırmak.

Kimlere Uygulanacağı: Uymayanlara.

Ceza Miktarı: 4.512 TL (%25 İndirimli: 3.384 TL).

Ceza Puanı: 10.

Diğer Hususlar: Tehlikeli durum ve engeller trafik kolluğu veya gerektiğinde genel kolluk ile iş birliği yapılmak suretiyle yolun yapımı, bakımı, işletilmesinden sorumlu kuruluşlar tarafından ortadan kaldırılır, bozukluk ve eksiklikler derhal giderilir. Zarar karşılıkları ve masraflar sorumlulara ödetilir.

KTK 16. Kanun Maddesi Nedir?

Trafik İhlalinin Konusu: Karayolu dışında, kenarında veya karayolu sınırı içinde izin almadan, trafik işaretlerinin görünmelerini engelleyecek, anlamlarını değiştirecek veya güçleştirecek, yanıltacak veya trafik için tehlike veya engel yaratacak şekilde levha, ışık ile ağaç, parmaklık, direk vb. dikmek, koymak veya bulundurmak.

Kimlere Uygulanacağı: Uymayanlara.

Ceza Miktarı: 46.972 TL (%25 İndirimli: 35.229 TL).

Diğer Hususlar: Bunlar, bütün sorumluluk ve giderler mal sahibine ait olmak üzere, yolun yapımı, bakımı, işletilmesi ile ilgili kuruluşça kaldırılır.

KTK 17. Kanun Maddesi Nedir?

Trafik İhlalinin Konusu: Belediye sınırları dışındaki karayolu kenarında her iki taraftan sınır çizgisine elli metre mesafe içinde, karayolunun yapım ve bakımı ile sorumlu kuruluştan izin almadan yapı ve tesis yapmak.

Kimlere Uygulanacağı: Uymayanlara.

Ceza Miktarı: 46.972 TL (%25 İndirimli: 35.229 TL).

Diğer Hususlar: Bunlar, yetkililerce durdurulacağı gibi, Yönetmelikteki şartlar yerine getirilmeden işletme izni verilmez ve bağlantı yolu, her türlü gider sorumlulara ait olmak üzere yolun yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşça ortadan kaldırılır.

KTK 18. Kanun Maddesi Nedir?

Trafik İhlalinin Konusu: Belediye sınırları içindeki karayolu kenarında ilgili belediyeden izin almadan yapı ve tesis yapmak.

Kimlere Uygulanacağı: Uymayanlara.

Ceza Miktarı: 46.972 TL (%25 İndirimli: 35.229 TL).

Diğer Hususlar: Bunlar, yetkililerce durdurulacağı gibi, Yönetmelikteki şartlar yerine getirilmeden işletme izni verilmez ve bağlantı yolu, her türlü gider sorumlulara ait olmak üzere yolun yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlarca ortadan kaldırılır.

20/1-a/1 Kanun Maddesi Nedir?

Trafik İhlalinin Konusu: Tescili zorunlu ve ilk tescili yapılacak olan aracın satın alma veya gümrükten çekme tarihinden itibaren üç ay içinde tescili için; hurdaya çıkarılma halinde çıkarılış tarihinden itibaren 1 ay içinde tescilinin silinmesi için; ilgili tescil kuruluşuna başvurmamak.

Kimlere Uygulanacağı: Araç sahiplerine.

Ceza Miktarı: 2.167 TL (%25 İndirimli: 1.625,25 TL).

Trafikten Men: Tescil yapılıncaya kadar.

Diğer Hususlar: Tescil yapılmadan trafiğe çıkarılan araçlar, tescil yapılıncaya kadar trafikten men edilir.

Karayolları Trafik Kanunu (KTK) Nedir

Karayolları Trafik Kanunu (KTK) Nedir

KTK Bilgilendirme Metni

Karayolları Trafik Kanunu (KTK) Nedir?

Karayolları Trafik Kanunu (KTK), Türkiye’deki trafik düzenini ve güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulmuş temel yasal düzenlemedir. KTK, trafik kurallarını, araçların tescil işlemlerini, sürücülerin hak ve sorumluluklarını, trafik kazaları sonucunda uygulanacak cezaları ve trafik ile ilgili tüm yasal yükümlülükleri kapsamaktadır.

KTK’nın Amacı Nedir?

KTK’nın temel amacı, trafik güvenliğini sağlamak, trafik akışını düzenlemek, can ve mal kaybını en aza indirmek ve sürücülerin trafik kurallarına uymasını teşvik etmektir. Bu kanun, sürücüler kadar yayaların, yolcuların ve araç sahiplerinin haklarını koruyucu hükümler içermektedir.

Karayolları Trafik Kanunu Hangi Konuları Kapsar?

Araçların tescil ve kayıt işlemleri
Sürücü belgelerinin alınması, yenilenmesi ve iptali
Trafik kazalarının oluşumu, sorumluluklar ve kaza sonrası süreçler
Trafik kurallarına aykırı davranışlarda uygulanacak cezalar
Alkollü, ehliyetsiz veya sigortasız araç kullanımı gibi durumlarda uygulanacak yaptırımlar
Araçların teknik ve fiziki şartları
Trafik denetimleri ve trafik kolluğunun yetkileri

KTK’ya Uymamanın Sonuçları Nelerdir?

Karayolları Trafik Kanunu’na aykırı davranışlar halinde, ihlalin türüne göre çeşitli idari para cezaları, trafikten men cezaları, sürücü belgelerine geçici veya kalıcı el konulması, araç kullandırmama cezası gibi ciddi yaptırımlar uygulanabilir. Ayrıca, bazı durumlarda cezai sorumluluk (adli süreç) doğabilir.

Trafik İhlalleri ve İtiraz Süreci

KTK kapsamında uygulanan trafik cezalarına karşı vatandaşların itiraz hakkı bulunmaktadır. Trafik cezalarının hatalı olduğu düşünülen durumlarda itiraz işlemleri, cezanın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde ilgili mahkemelere yapılmalıdır. Bu süreçte profesyonel bir trafik cezası avukatından hukuki destek alınması, hak kaybı yaşanmasını önlemek açısından önemlidir.

Trafik Cezası İtiraz ve Hukuki Destek Almanın Önemi

KTK kapsamındaki trafik kazaları, trafik cezaları ve itiraz süreçlerinde profesyonel hukuki destek almak, sürecin doğru yürütülmesi ve sonuçlandırılması açısından önemlidir. Trafik hukukuna dair tüm sorularınız ve destek talepleriniz için alanında uzman bir trafik kazası avukatına danışmanız faydalı olacaktır. Kaza sonrası Araç Değer Kaybı Hesaplama, Yaralanmalı Trafik Kazası Tazminat Hesaplama için sitemizdeki ücretsiz hesaplama araçlarını kullanabilirsiniz.

 

author-avatar

KMLPARK Hakkında

KMLPARK Hukuk Bürosu Ankara Adaletin güvencesi, güçlü bir savunmadır. KMLPARK Hukuk Bürosu, Av. Rahman Güner ve Av. Meryem Güner tarafından, müvekkillerine en yüksek kalitede hukuki hizmet sunmak amacıyla kurulmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir