Kaza Tespit Tutanağına İtiraz

Kaza Tespit Tutanağı, trafikte en az iki aracın karıştığı, maddi hasar, yaralanma veya ölümle sonuçlanan trafik kazalarının meydana geliş şeklinin aktarıldığı rapordur. Bu rapor resmi bir evraktır. Kazaya karışan tarafların anlaşması halinde taraflar tarafından hazırlanabilir. Kazaya karışan sürücülerin anlaşamaması halinde ise zabıta, polis veya jandarma ekipleri tarafından hazırlanabilmektedir. Hazırlanan kaza tespit tutanağına itiraz edebilmek ise mümkündür. Hazırlanan tutanakta, tutanakta belirtilen hususlarda herhangi bir yanlışlık bulunması halinde taraflar kaza tespit tutanağına itiraz edebilir.
Kaza Tespit Tutanağı Düzenlenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kaza tespit tutanağı, tarafların ortak bir karara varması halinde taraflar arasında, ortak bir karar alınmaması halinde ise emniyet güçleri tarafından düzenlenebilir. Tutanağın taraflar tarafından oluşturulabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlar şöyledir:
- Kazada maddi hasarın bulunması,
- Sürücülerin ehliyet sahibi olması (ruhsat burada önemli değildir),
- Kazanın yaralanma ile sonuçlanmamış olması,
- Kazanın ölümle sonuçlanmamış olması,
- Kazaya karışan araçlardan birinin kamu malı olmaması,
- Kazada kamu malına zarar verilmemiş olması,
- Sürücülerin alkol veya herhangi bir uyuşturucu madde etkisinde olmaması.
Bu şartların sağlanamaması halinde kaza tespit tutanağı emniyet güçleri tarafından düzenlenmektedir. Peki bu tutanakta neler bulunmalıdır? Sorusunun cevabı ise şöyledir:
- Trafik kazası tespit tutanağı düzenlemeye 154. maddenin a bendi gereğince trafik zabıtası ve genel zabıtanın görevli personeli yetkilidir.
- Tutanaklar en az iki görevli tarafından düzenlenmektedir. Hafif hasar veya hafif yaralanma da ise tek kişi tarafından rapor halinde düzenlenebilir.
- Düzenlenen kaza tespit tutanağında kusur oranı belirtilmemelidir. Kusur oranı sigorta şirketleri tarafından belirlenmelidir.
- Bu tutanakta kazanın gerçekleşme şekli, olay yerinin durumu gibi hususlar uygun bir kroki çizilerek gösterilmektedir. Ayrıca olay yeri fotoğrafları da bulunmaktadır.
Trafik kazası tespit tutanağında yer alan bilgiler ise şöyle sıralanabilir:
- Olay yerinin özellikleri,
- Yol ve hava durumu,
- Zeminin ıslak ve kaygan olup olmadığı,
- Çarpma ve çarpışma noktası,
- Hasarın boyutu,
- Zeminde fren izinin bulunup bulunmaması,
- Fren mesafesinin değerlendirilmesi,
- Sürücülerin kimlikleri ve ifadeleri,
- Yaralanma veya ölüm halinde kişilerin kimlik bilgileri,
- Araçların sigorta poliçeleri,
- Araçlarda herhangi bir teknik arızanın bulunup bulunmadığı,
- Görgü tanıkların ifadeleri.
Kaza Tespit Tutanağı Düzenlendikten Sonraki Süreç Nasıl İşler?
Kaza tespit tutanağının düzenlenmesinin ardından, tarafların sigorta şirketlerine 5 iş günü içerisinde bildirim yapılması gerekmektedir. Sigorta şirketleri, hasar ihbarını kabul ettikten sonra hasar dosyası açılmakta ve süreç başlamaktadır.
Şirketler 1-3 iş günü içerisinde kazanın fotoğraflarını, tutanağı ve %0, %50 veya %100 olarak belirttikleri kusur oranlarını Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne (SBM) iletmektedirler. Taraflar elektronik ortamda belgelerini görebilmekte, süreci takip edebilmektedir. İki tarafın sigorta şirketlerinin belirlediği kusur oranlarının aynı olması halinde dosya sonuçlanır. Ortak bir karar alınmaması halinde kaza, Kusur Değerlendirme Komisyonu’na aktarılır. Komisyon ise kararı 3 iş günü içerisinde sonuca bağlar. Şirketlerin verdiği karara itiraz süresi 5 gündür. Kusur Değerlendirme Komisyonu’na ise mahkeme yolu ile itiraz mümkündür.
Kaza Tespit Tutanağına İtiraz Nasıl Yapılır?
Kaza tespit tutanağına karşı farklı itiraz yolları bulunmaktadır. Bunlar şöyle sıralanabilir;
- Emniyet güçleri tarafından oluşturulan kaza tespit tutanağına itirazın ilk yolu Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne müracaattır. Burada tutulan resmi raporun düzeltilmesi talebinde bulunulabilir.
- Kaza tespit tutanağına itirazın bir diğer yolu Sulh Ceza Hakimliğine başvurmaktadır. Tutanakta belirtilen hususlara veya kusur oranına burada itiraz edilebilir.
- Hazırlanan kaza tespit tutanağına itiraz için başvurulacak bir diğer birim Asliye Hukuk Mahkemesidir. Burada dosyaya itiraz ederek dava açmak gerekmektedir.
Sulh Ceza Hakimliğine İtiraz Usulü
Hazırlanan kaza tespit tutanağına karşı, kazanın gerçekleştiği yerdeki Sulh Ceza Hakimliğine gereken itiraz yapılabilir. Kazanın gerçekleştiği günden itibaren 15 iş günü içerisinde itiraz yapılmalıdır. Sürecin başlaması için, itiraz formu, tarafların ve görgü tanıklarının ifadesi, kaza tespit tutanağı ve dilekçesi gerekmektedir. Sürecin başlanmasından sonra Sulh Ceza Hakimliği, Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru yapabilir ve Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından keşif talebiyle kusur değerlendirmesi tekrar istenebilir. Tüm deliller toplandıktan sonra bilirkişi raporu tutanağa aktarılır ve bu raporun ardından karara varılır.
Sulh Ceza Hakimliğine müracaat edilirken oluşturulacak dilekçe örneği şöyledir;
Sulh Ceza Hakimliğine
İtiraz Eden:
İtiraza Konu Tutanağın
Tanzim Tarihi :
Tebellüğ Tarihi:
İtiraz Konusu : Trafik denetleme şube müdürlüğü, …………. amirliği`nin ……/…../…. tarihli tespit tutanağına itirazım hakkındadır.
Açıklamalar:
1- …../…./…. tarihinde benim sevk ve idaremdeki ……………. plakalı ticari araç ile T. Oto İle ………………….. İstikametine seyir ederken. Sürücü …………………’ nın sevk ve idaresindeki …. resmi plakalı oto ile ………….. kavşağını geçerken çarpışma oldu. Benim kullanmakta olduğum …………………….Caddesi tek yön anayol olmaktadır.
2- …………………. plakalı araç sürücüsü girilmez ve dönülmez levhası bulunan sokağa girerek ana yolda kaza yapmama sebep olmuştur. Kaza olduğu zaman trafik polis memurları olay yerine geldiler ve kaza tutanağı tutuldu. Kazada …………………. plakalı araç sürücüsü kusurlu olduğu halde trafik polis memurları beni de kusurlu taraf olarak göstermişlerdi.
3- Olay ile ilgili şahidim bulunmakta ve olay ile ilgili fotoğraflarda ekte mevcuttur. Ben tutulan tutanağını taraflı olduğunu düşünmekteyim. Bu yüzden bu tutanağa itiraz için bu adli dilekçeyi yazmak elzem olmuştur.
Deliller: Nüfus Kayıt Örneği , Kaza Tutanağı, Olayla İlgili Fotoğraflar
Sonuç ve İstem: Yukarıdaki ifademde izah ettiğim üzere …../…./…. tarihinde karakoldan tarafıma verilen MADDİ HASARLI TRAFİK KAZASI TESPİT TUTANAĞINA iş bu adli dilekçem ile itiraz etmekteyim. Kazaya sebebiyet veren ……………….. PLAKALI araç sürücüsü olması nedeni ile söz konusu KAZA TESPİT TUTANAĞINA itiraz etmekteyim. Bunun için gerekli olan işlemlerin bu dilekçem ile yapılmasını arz ve talep ederim. …../…./……
Asliye Hukuk Mahkemesine İtiraz Usulü
Kaza tespit tutanağına itirazın bir diğer yolu ise Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurmaktadır. Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru yapılarak delillerin yeniden toplanması ve tekrar değerlendirilmesi talebinde bulunabilir. Burada dava yolu ile çözüm sağlanmaz. Sadece delil tespitinde bulunulabilir. Çünkü Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre delil tespiti istemi bir hukuki koruma müessesesidir. Hak kaybına uğrayan kişiler bu yolu tercih etse de Asliye Hukuk Mahkemelerine başvuranların sayısı oldukça azdır. Bu itiraz usulü daha az tercih edilmektedir. Başvuran tarafın haksızlığı halinde dava reddedilmekte ve yargılama giderleri başvuran kişiden talep edilmektedir.
Asliye Hukuk Mahkemesine dava açılacakken oluşturulacak dilekçe örneği ise şöyledir;
Kaza Tespit Tutanağına İtiraz Dilekçesi
… Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimliği’ne
Davacı:
Vekili :
Davalı:
Konu :
- … tarihli kaza tespit tutanağına ilişkin itirazlarımızın değerlendirilmesi.
- Dosyada sunulan deliller ışığında bilirkişi incelemesi yapılması.
- …
Hukuki Nedenler: 4857 Sayılı İş Kanunu, 1475 Sayılı İş Kanunu , 6100 Sayılı HMK ve ilgili mevzuat hükümleri
Hukuki Deliller :
- Tanık ( Tanık isim ve adresleri gerektiği taktirde bildirilecektir. )
- Bilirkişi İncelemesi
- Keşif
- Yemin
- Diğer her türkü yasal delil
Sonuç :
Yukarıda arz ve izah edilen ve re’sen gözetilecek nedenlerle kaza tespit tutanağının iptaline ve tüm yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini vekil eden adına arz ve talep ederiz. …../…./……
Kaza Tespit Tutanağına İtiraz Süresi Ne Kadardır?
- Yalnızca maddi hasar meydana gelmiş ise tarafların sigorta şirketlerinin kusur oranında anlaşamaması halinde kaza tespit tutanaklarına yapılan itiraz süresi 2 yıldır.
- Meydana gelen kazada yaralanma olayı gerçekleşmişse oluşturulan trafik kazası tespit tutanağına itirazın süresi 8 yıldır.
- Eğer gerçekleşen kazada ölüm söz konusu ise tutulan kaza tespit tutanağına olan itiraz süresi 15 yıldır.
Taraflara atfedilen kusur oranının adil bulunmaması halinde itiraz etme hakkı yasal bir haktır. Başvurulan itiraz hakkıyla, kusur oranın yeniden değerlendirilmesi söz konusudur. Yukarıda belirtilen süreler çerçevesinde oluşturulan kaza tespit tutanağına itiraz edilebilir. İtiraz sürecinde yeniden değerlendirmeler yapılarak, sunulan deliller ve keşifler doğrultusunda adil bir karara varılmaktadır.